'Yönetim Sistemlerinde 2015 Versiyonu' Anlatıldı
TSE BAŞTETKİKÇİLERİYLE 'YÖNETİM SİSTEMLERİNDE 2015 VERSİYONU' TOPLANTISI
BURKAY: ‘STANDARTLARI KENDİMİZ KOYABİLMELİYİZ’
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Baştetkikçilerinin koordinasyonunda 'Yönetim Sistemlerinde 2015 Versiyonu' toplantısı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantısına, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin ve firmaların kalite temsilcileri katılım sağladı.
Programın açış konuşmasını yapan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, toplumun bütün kesimlerine ulaşmayı hedeflediklerine değinerek, toplumların gelişiminde kalite kavramının sahip olduğunun önemini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, 2016 Yılını Kalite Yılı olarak ilan ettiklerini ve bu çerçevede etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “43 paydaşımızla birlikte kalite seferberliği başlattık. Seminerlerimiz, toplum katmanlarının bütününe açık olup kalite olgusunun toplumların gelişiminde ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamayı amaçlıyor. Eğitim etkinliklerimizden kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Amacımız, başlattığımız eğitim seferberliği kapsamında, toplumun her kesimini kalite kavramıyla tanıştırabilmek” diye konuştu.
TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu ise TSE’nin, uluslararası düzeyde standart hazırlama çalışmalarını yürüten Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın(ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nın(IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi'nin(CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin(CENELEC) tam üyesi ve bu kuruluşların ülkemizdeki tek temsilcisi olduğunu söyledi.
Mithat Kaleoğlu, “TSE, ISO ve IEC kuruluşlarına 1956 yılında, CEN ve CENELEC kuruluşlarına da 2012 yılında tam üye olmuştur. ISO ve IEC bünyesinde standart hazırlama çalışmaları teknik komiteler aracılığı ile yürütülmektedir. TSE, ülkemiz sanayisini ilgilendiren konularda çalışan teknik komitelere üye olmak koşulu ile uluslararası standart hazırlama çalışmalarına katılmaktadır” diyerek, teknik komite çalışmalarının, TSE tarafından kurulan 124 tane ‘Ayna Komiteleri’ ile takip edildiğini belirtti. Mithat Kaleoğlu, uluslararası standardizasyon alanında ve dünya ticaretinde söz sahibi olmak için sektörlerin ‘Ayna Komiteler’e katkı sağlamasının önemine dikkat çekti.
‘STANDARTLARI KENDİMİZ KOYABİLMELİYİZ’
Program BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın konuşmasıyla devam etti. TSE’nin ve KALBİR’in çalışmalarını ilgiyle takip ettikleri belirten İbrahim Burkay, 2016 Yılı’nın Kalite Yılı olmasının önemini vurgulayarak, BTSO olarak paydaşı oldukları 2016 Kalite Yılı etkinliklerine evsahipliği yaptıklarından dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi. İbrahim Burkay, “Kurallara uyan değil, kuralları belirleyen olmalıyız. Ülke olarak dünyada 10 büyük ekonomi içine gireceksek, standartları kendimiz koyabilmeliyiz. Standartları belirleyen olabilmek için de gerekli teknolojiye sahip olmamız gerekiyor. Ülkemiz bu alanda da ciddi mesafeler kaydetti. TSE çalışmalarıyla farkındalık oluşturuyor” dedi.
İbrahim Burkay konuşmasında ayrıca, iş dünyasına çağrıda bulunarak, TSE’nin ‘Ayna Komitelerine’ katılmaları gerektiğini, ‘Ayna Komiteleri’nin uluslararası standartların belirlenmesinde ülkemizin de söz sahibi olmasına imkan sağladığını ifade etti.
‘ÜLKEMİZDE KALİTE ALTYAPISININ YAYGINLAŞMASINA HİZMET EDİYORUZ’
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini yineledi. Karaman, “TSE, gerek kuruluşlarda yönetim sistemleri kurulması ve personelin yetişmesi aşamalarında vermiş olduğu eğitim desteği ile gerekse belgelendirme ve sonrasında yapmış olduğu denetimler ile ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına hizmet ediyor” dedi.
Program, TSE Başaraştırmacısı Mehmet Uğur Özdeniz’in, “Yönetim Sistemlerinde Revizyon” konulu sunumuyla devam etti. Sektörel oturumun gerçekleştiği toplantı esnasında firma temsilcileri, yönetim sistemlerinde yapılan revizyonlar hakkında uygulamalı olarak bilgi edindi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 43 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen "2016 Kalite Yılı" adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.