2016 Yılı Kalite Yılı Projesi
PROJENİN ADI: “2016 YILI KALİTE YILI”
PROJENİN AMACI:
Bursa, 1502 yılında yayınlamış olduğu KANUN NAME-İ İHTİSAB-BURSA adlı ilk standart ile dünya da bir ilki gerçekleştirmiştir. Sultan II. Beyazit Han tarafından yayınlanan ve uygulanan standart, ilk standart olma özelliği ile beraber Bursa’nın farklı bir şehir olmasını sağlamıştır.
Günümüzde ise Bursa’da yapılan kalite çalışmaları da göstermiştir ki, Bursa, bu vizyon doğrultusunda hareket etmektedir.
Bursa, tarım şehridir. Sanayi şehridir. Turizm şehridir. Tarihi bir şehirdir. Ayrıca Bursa, bir KALİTE ŞEHRİDİR. Kalite şehri unvanının yerleşmesi, yaygınlaşması, kalitenin daha da ön plana çıkması, toplumun her kesiminde kalitenin benimsenmesi, kalite kirliliğinin önlenmesi için bu proje oluşturulmuş ve Bursa, 2016 yılını KALİTE YILI ilan etmiştir.
PROJENİN PAYDAŞLARI:
Projenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar projenin paydaşıdır.
PROJENİN UYGULANMASI:
Ocak 2016’da tüm paydaşlarla birlikte projenin tanıtım toplantısı yapılacaktır. Bursa’da her ay iki organizasyon gerçekleştirilecek olup, 14 KASIM dünya standartlar gününde iki gün sürecek olan “KALİTE ŞEHRİNDE KANUN NAME-İ İHTİSAB-I BURSA” zirvesi yapılacaktır.
Yapılacak olan etkinlikler, şehrin muhtelif bölgelerinde bulunan salonlarda yapılacaktır. (Merinos AKKM, BTSO, Ördekli KM, UÜ, Akademik Odalar vb.) Organizasyonların yapılacak olduğu salonlar, konu ve konuşmacılar Ocak 2015 de yapılacak olan tanıtım toplantısında ilan edilecektir.
(Yapılacak olan organizasyonla ilgili gelir getirici bir faaliyet ve kar amaçlı bir işlem tesis edilmeyecektir.)
ORGANİZASYONDA İŞLENEN KONULAR:
-
“Standardizasyonun önemi ve milli ekonomiye katkıları”
2. “Yerel Yönetimlerde kalite çalışmaları ve hizmet kalitesi”
3. “Gıda sektöründe kalite ve helal gıda”
4. “Eğitimde kalite ve yaşam kalitesi”
5. “STK’ların kaliteye bakışı ve Meslek odalarında kalite çalışmaları”
6. “Yönetim sistemlerinin yönetilmesi ve organizasyon kalitesi”
7. “İnovasyon”
8. “Kalite çalışmalarında kişisel gelişimin önemi ve insan kalitesi”
9. “Ülkenin kalkınmasında tüketicinin rolü ve Tüketici hareketi”
10. “Girişimcilik”
11. “3.Göz ile Kendini Arayan Kaliteli İnsan”
12. “Patron Zor Durumda”
13. “Yeni Destekler – Yeni Alanlar – Yeni Atılımlar” ( KOSGEB)
14. “Temel Kalibrasyon ve Kalibrasyonsuzluğun Maliyet Analizi”
15. “Kamu’da kaliteye bakış ve Kamusal kalite”
16. “İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri”
17. “İş yaşamında motivasyon ve stresin önlenmesi”
18. “Entegre Yönetim Sistemleri Çalıştayı”
19. “İnsan kaynaklarında kaliteli kaynak”
20. “Hakkına sahip çık - Hakkını ara – Bilinçli Tüketici Yürüyüşü”
21. “İlk Yardımın Önemi ve Hayat Kurtarma Yöntemleri”
22. “Yerel Basının dünü, bugünü, yarını ve basında bir başarı hikâyesi”
23. “Liderlik”
24. “Kalite Birliği Kalite Ordusu Sertifika Töreni”
25. “Türkiye Kalite Ödülü Takdim Töreni”
26. “6 Sigma”
27. “KALİTE ŞEHRİNDE KANUN NAME-İ İHTİSAB-I BURSA KALİTE ZİRVESİ”
***
2016 KALİTE YILI’NIN İLK EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİ
45 kurum ve kuruluş tarafından “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında düzenlenen “İş Yaşamında Stresin Önlenmesi ve Motivasyon” konulu ilk eğitim Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleşti.
Eğitimde, BUSKİ Genel Müdürlüğü çalışanlarının yanısıra; kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin temsilcileri hazır bulundu.
Programın açış konuşması, “2016 Kalite Yılı” projesinde yeralan kuruluşlar adına, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Bursa Bölge Müdürlüğünden İstatistikçi Erol Başaran tarafından yapıldı. Erol Başaran konuşmasında, “2016 Kalite Yılı” projesinin önemine değindi. Başaran ayrıca, “2016 Kalite Yılı” projesi kapsamında düzenlenen organizasyonun yapılmasına olan desteklerinden dolayı BUSKİ üst yönetimine ve Kalite Birimi’ne teşekkürlerini sundu.
KALBİR Başkan Vekili Mustafa Karaman ise konuşmasında, Toplam 25 kurum ve kuruluşun ortaklığında yürütülecek olan proje kapsamında, 2016 yılı boyunca 54 etkinlik ile İnsan haklarından, hayvan haklarına, organizasyon kalitesinden, insan kalitesine, kişisel gelişimden, kitlesel gelişime kadar birçok konunun ele alınacak olduğu, birbirinden farklı konularda ‘kalite’ kavramının anlatacağını söyledi. Projeye destek veren 25 kurum ve kuruluşa teşekkür eden Mustafa Karaman, etkinliklerin sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılacağını ifade etti. Mustafa Karaman, “Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır” dedi.
Program, Kişisel Gelişim Uzmanı Semra Kozanlı tarafından verilen “İş Yaşamında Stresin Önlenmesi ve Motivasyon” konulu eğitimle devam etti. Çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği eğitimde Semra Kozanlı, Nefes Teknikleri, Stres Giderme, NLP ve kuantum enerji teknikleri ile birlikte küçük bir meditasyon ile derin rahatlama çalışması gerçekleştirdi. Eğitimde, stres kaynakları, çeşitleri, motivasyon çeşitleri ve motivasyon arttırma yolları da anlattı.
Programın sonunda BUSKİ Kalite Birimi tarafından, Kişisel Gelişim Uzmanı Semra Kozanlı’ya, İstatistikçi Erol Başaran’a, TSE eski Kalibrasyon Müdürü Mustafa Ekin’e, TSE Başaraştırmacısı Bahri Necati Karahan’a, KALBİR Başkan Vekilleri Mustafa Karaman’a ve Ferudun Baykara’ya hediye tabak takdim edildi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 25 kurum ve kuruluş tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘YEREL YÖNETİMLER KALİTE ÇALIŞTAYI’ DÜZENLENDİ
- TÜRKİYE’DE BİR İLK TSE BURSA’DA GERÇEKLEŞTİ
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı”, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Bursa İl Koordinatörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, İnegöl Belediyesi, Karacabey Belediyesi, Gürsu Belediyesi, BUSKİ, BURFAŞ, BURBAK, Bursa Kültür A.Ş. ve BESAŞ’IN yönetim temsilcileri ve kalite ekipleri Kalite Çalıştayı’nda hazır bulundu.
Program hakkında açıklama yapan TSE Bursa İl Koordinatörü MithatKaleoğlu, “Ülkemizin kalite altyapısının güçlenmesi için faaliyetlerine devam eden Enstitümüz, faaliyetlerini daha geniş alana yaygınlaştırmak, mevcut faaliyet alanlarının iyileştirilmesini sağlamak, daha verimli hizmet sunmak amacı ile ‘2016 Kalite Yılı’ projesine liderlik yapmakta olup, bu proje kapsamında planlanan ‘Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı’ ile ilgili çalışmalar başlatmış bulunmakta. Kurumumuzun faaliyetlerine de katma değer sağlayacak olduğuna inandığımız ve Türkiye’de ilk defa bu kapsamda yapılacak olan çalıştay ile hep birlikte farkındalık oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen ‘Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı’nın Türkiye’de bir ilk olmasının gururunu yaşadıklarına dikkat çekti.
Mustafa Karaman, “Kaliteniz yoksa zenginliğin, bilginin anlamı yoktur.Kurumlar için de bu kural böyledir. Kamu kurum ve kuruluşlar vatandaşlara direkt hizmet götürüyor. Belediyede ve yerel yönetimlerde hizmet kaliteli olursa vatandaş memnun olacak ve yaşam kalitesi yükselecek” diye konuştu.
Programda ayrıca, “TS EN ISO 9001:2015” Kalite Yönetim Sistemi Revizyon Bilgilendirme Eğitimi, TSE Başaraştırmacısı Bahri Necati Karahan tarafından katılımcılara sunuldu.
TSE Başaraştırmacısı Bahri Necati Karahan sunumunda, kalite ile ilgili kavram ve tarifler, kalite yönetim sistemi prensipleri, risk tabanlı proses yaklaşımı, “TS EN ISO 9001” standardının tetkik edilme yolları, tetkik ile ilgili kavram ve tarifler, “TS EN ISO 19011” yönetim sistemleri kalite kılavuzu şartlarının aktarılması, uygulamaya yönelik örneklerin paylaşılması ve pratik çalışmaların yapılması gibi konuları anlattı.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘BEDEN DİLİ VE LİDERLİK’ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
- SANATÇI AHMET SOMERS LİDERLİĞİ ANLATTI
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Beden Dili ve Liderlik” konulu eğitim, Uludağ İhracatçı Birlikleri(UİB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Devlet Tiyatroları Sanatçısı Ahmet Somers tarafından verilen eğitime, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Bursa Belgelendirme Müdürü Asu Kornoşor, Kalite Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve
KALBİR Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, organize sanayi bölgelerinin ve firmaların temsilcileri ilgi gösterdi.
Devlet Tiyatroları Sanatçısı Ahmet Somers’in düşündüren ve eğlendiren sunumu, salondaki katılımcıların alkışlarıyla karşılandı. İletişim olgusunda etken olan faktörlerin detaylı olarak irdelendiği eğitimde, sözcükler, ses tonu ve beden dili konuları analiz edildi. Eğitimde iş hayatı ve liderlik konularına da değinen Ahmet Somers, liderlik ve takım liderliği, takımda çatışma yönetimi, liderin iş stresi yönetimi ve liderlerin ortak özellikleri konularında katılımcılara bilgi sundu. Somers, etkili liderlerin ortak özelliklerini ve bu özellikleri geliştirmek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
MUSTAFA KARAMAN: ‘FARKI GÖRÜN, KALİTEDEN AYRILMAYIN’
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda konuşan TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, “2016 Kalite Yılı” projesi paydaşı olan TSE koordinasyonunda düzenlenen eğitim ile kalite şehrinde farklı bir program daha gerçekleştirilmiş olduklarına dikkat çekti. “Farkı görün, kaliteden ayrılmayın, müşterilerinizi kandırmayın” diyen Mustafa Karaman ayrıca, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi. Karaman, “TSE, bu ülkenin kalkınması için, gelişmesi için, sanayiye ivme kazandırılması gerektiğine inanır, sanayicinin yanında yer alır. Sistem belgelendirme hizmetlerinde %80 indirim yapan TSE, herkesin gerçek kaliteye sahip olması için bir seferberlik başlatmış bulunmakta. Sanayici ve işadamlarımızın satılık belgeye değil, sağlıklı belgeye yönelmesi hem onların, hem de ülkemizin menfaatinedir” dedi.
***
TÜKETİCİLER DERNEĞİ’NDEN “MİLLİ SES VER” PROJESİNE DESTEK
YILMAZ: “YERLİ VE İTHAL ÜRÜNLERDE TSE ŞARTI GETİRİLMELİ”
Bursa - “Milli Ses Ver” projesi kapsamında Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkan Vekili ve “Milli Ses Ver” projesinin koordinatörü Mustafa Karaman, Bursa Tüketiciler Derneği(BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz’la proje kapsamında görüşme gerçekleştirdi.
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Milli Ses Ver” projesine destek verdiklerini bildirdi.
Görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Milli Ses Ver” projesinin yanında olduklarını ve destek verdiklerini belirten Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özelde Bursa’da genelde de Türkiye’de bu sesin duyulması için her türlü desteği veriyoruz. Yerli üretimin, yerli tüketimin ve milli belgelendirme gerekliliğine inanıyoruz. Yerli malı, memleket malıdır ama burada da bizim istediğimiz şey; kaliteli, standartlara uygun ve TSE belgeli ürünlerdir.”
Sıtkı Yılmaz “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkesin, bilinçli tüketicinin yerli ürünlere sahip çıkması gerekir. Bu anlamda tüketiciyi bir araştırmaya, okumaya zorlamadan doğrudan baktığında yerli ürünü hemen fark ettirecek etiket düzenlemesinin de faydalı olduğunu düşünüyoruz. Yerli malı memleket malıdır. Kaliteli mal üreten üreticilerimizi desteklemeli, ülke ekonomisinde sorumluluk almalıyız” diye konuştu.
Yılmaz ayrıca, “Yerli ve ithal ürünlerde TSE şartının getirilmesini tüketiciler olarak devletimizden istiyoruz” dedi.
“Milli Ses Ver” projesinin koordinatörü Mustafa Karaman ise, devletin yerli üretimi desteklemesi, tüketicilerin kaliteli ve TSE belgeli yerli ürünleri tercih etmesi, sanayicilerin milli belgelendirme sistemine geçmesi konularını içine alan “Milli Ses Ver” projesinin artık devlet politikası haline geldiğini söyledi.
Ziyaret sonunda Mustafa Karaman, Başkan Yılmaz’a Türk bayrağı takdim etti.
***
KALİTE BİRLİĞİ’NDEN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE ZİYARET
- ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. YUSUF ULCAY ‘MİLLİ SES VER’ PROJESİNE DESTEK VERDİ
Bursa – Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Yönetim Kurulu, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı makamında ziyaret etti.
KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “yerli üretim, yerli tüketim ve milli belgelendirmeyi teşvik” amacıyla yürütülen“Milli Ses Ver” projesi hakkında Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulucay’a bilgi sundu.
Ziyarette, KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Yönetim Kurulu Üyeleri Ferudun Baykara ve Gül Çiçek Zengin’in yanı sıra, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Bursa Araç Proje Müdürü Hakan Karaçengel de hazır bulundu.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘Milli Ses Ver’ projesine destek verdiklerini söyledi.
PROF. DR. YUSUF ULUCAY: ‘MEMLEKETİN İYİLİĞİNE OLAN HER ŞEYİN YANINDAYIZ VE DESTEKÇİSİYİZ’
“Milli Ses Ver” projesini destekleyeceklerini açıklayan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, yerli üretimin yerli tüketim ülkemizin geleceği için önemli olduğuna dikkat çekti. “Memleketin iyiliğine olan her şeyin yanındayız ve destekçisiyiz” diyen Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Uludağ Üniversitesi’ni hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik kalkınma hedeflerine daha yüksek katkı sağlayacak bir yapıya kavuşturuyoruz. Bilimsel üretimin niteliğini ve akademik eğitimin kalite çıtasını daha da yukarıya taşıyacak adımlarımızı atarken, kent dinamiklerimiz ile her zaman işbirliği ve istişare içinde olmaya özen gösteriyoruz” dedi.
KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, önümüzdeki günlerde STK’ları, kamuyu, özel sektörü ve okulları da ziyaret edeceklerini ve “Milli Ses Ver” projesinin detaylarını anlatacaklarını söyledi. Işığıçok, “Kurumlarımız bu projeye sahip çıkarsa bu bilincin halka yayılması daha kolay olacaktır. Yerli üretim ve tüketimi arttırırsak Türkiye refah seviyesine ulaşacaktır” diye konuştu.
TSE’Yİ temsilen ziyarete katılan TSE Bursa Araç Proje Müdürü Hakan Karaçengel ise, “TSE’nin geleceği ülkenin geleceğidir” diyerek, “Yerli ürünlerimizin tüketici tarafından tercih edilebilmesi için kaliteden taviz verilmemeli, ürünler milli sertifikasyon sistemine tabi olmalıdır. Yerli üretimin artması, devletin vermiş olduğu desteklerden faydalanılması, kalitenin TSE’ye tescil ettirilmesi gerekmektedir” dedi.
Ziyaretin sonunda Işığıçok ve beraberindekiler Rektör Ulcay’a proje kapsamında günün anısı olarak Türk bayrağı hediye etti.
***
- ‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘YÖNETİM SİSTEMLERİ’ ANLATILDI
Bursa-45 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Yönetim Sistemlerinin Yönetilmesi ve Organizasyon Kalitesi” konulu eğitim, Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi(BUSKİ) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yönetim Sistemleri Uzmanı Yılmaz Altaş tarafından verilen eğitime, Kalite Birliği Derneği Başkan Vekili ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra, BUSKİ çalışanları, kurum ve kuruluş temsilcileri ilgi gösterdi.
Türk Standartları Enstitüsü’nün de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen konferansın açış konuşması, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına KALBİR Başkan Vekili ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından yapıldı. Mustafa Karaman, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değindi.
‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliğinin bütün hızıyla devam ettiğine dikkat çeken Mustafa Karaman, ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ projesinin sevgi, saygı ve güven ile hayata geçtiğini ve bu ilkeler doğrultusunda devam ettiğini belirtti. Karaman, ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ kapsamında düzenlenen programlara yoğun bir katılım olduğunu ifade ederek, “Etkinliklerimiz sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılmakta. Programlarınıza bu kadar yoğun katılım insanımızın kaliteye verdiği önemi gösteriyor. Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır. Kalite olmaz ise ülkemiz muasır medeniyet seviyesine ulaşamaz. Kalite toplumun her alanında olmalıdır. Çünkü kaliteyi, gelişimin ve mutluluğun kaynağı olarak görüyoruz” diye konuştu.
Program, Yönetim Sistemleri Uzmanı Yılmaz Altaş’ın sunumuyla devam etti. Yılmaz Altaş sunumunda, yönetim sistemlerinin önemine değindi. Yılmaz Altaş, “Global bir dünyada yaşıyoruz. Müşteri beklentileri arttı. Dünyada artık birçok kalite standardı var. Taleplere karşılık verebilmek için verimli olmak zorundasınız, verimliliği artırmak için de çalışmalısınız” dedi. Altaş, “Yönetim sistemleri, kolay anlaşılan, kolay uygulanan ve etkin olmalıdır. En etkin sistem, ihtiyaca cevap veren, kuruluş yapısına uygun, hantal dokümantasyondan uzak ve katma değer yaratan sistemdir” diye konuştu.
Yılmaz Altaş, yönetim sistemleri kurulurken kuruluşların eğitim ihtiyaçlarını doğru belirlemesi ve bunun için zaman ayırması, bu doğrultuda eğitim hizmeti alınacak kuruluş ve eğitmenin de dikkatlice seçilmesi gerektiğini ifade etti.
Sunumunda, 6 Sigma’ya da değinen Yılmaz Altaş, “6 Sigma, mevcut ve elde edilebilir her türlü veriyi bilimsel yaklaşımlar kullanarak iyileştirmeleri sistematik hale getirmeyi hedefleyen proje odaklı bir ekip çalışmasıdır. Projeler kuruluşun kayıplarına, maliyetlerine ve müşteri beklentilerine odaklanır. Müşteri beklentilerini karşılayarak maliyetleri azaltmayı hedefleyen kuruluşları mükemmellik arayışına götüren bir yönetim biçimidir. Yalın 6 Sigma’ da her proje, problemi çözmek için oluşturulan bir ekip tarafından yönetilir” dedi.
Yılmaz Altaş ayrıca, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin önemine değinerek, özverili çalışmalarından dolayı KALBİR’i ve ‘2016 Kalite Yılı’ projesine katkı sağlayan paydaşları tebrik etti.
Program, Yılmaz Altaş’ın katılımcıların sorularını cevaplamasıyla sona erdi. Programın sonunda ayrıca, BUSKİ tarafından, Mustafa Karaman’a ve Yılmaz Altaş’a porselen tabak hediye edildi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘DAĞCILIK YÖNÜ İLE TAKIM ÇALIŞMASI VE KALİTELİ YAŞAM’ ANLATILDI
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Dağcılık Yönü ile Takım Çalışması ve Kaliteli Yaşam” konulu eğitim, Uludağ Üniversitesi Ulutek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ücretsiz düzenlenen eğitime, Kalite Birliği Derneği’nin(KALBİR) 6. Dönem Kalite Ordusu öğrencileri ve çok sayıda katılımcı ilgi gösterdi. Eğitim, KALBİR Başkan Vekili Makine Yüksek Mühendisi Ferudun Baykara tarafından verildi. Katılımcılar, dağcılık yönü ile takım çalışması ve kaliteli yaşam sunumunu ilgiyle dinledi.
Eğitimin açış konuşması, “2016 Kalite Yılı” projesinde yeralan kurum, kuruluş ve STK’lar adına, Kalite Birliği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından yapıldı. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “KALBİR tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı Projesi'nde şu an itibarıyla 42 tane paydaşa ulaşılmıştır. Bu proje kapsamında yıl boyunca 60'ın üzerinde etkinlik yapılacak. Projenin amacı, Kalite Şehri Bursa'da kalite konusunda bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak ve kalitenin tüm alanlara yayılımını sağlamaktır” dedi.
KALBİR Başkan Vekili Mustafa Karaman ise konuşmasında, Toplam 42 kurum, kuruluş ve STK’nın ortaklığında yürütülen olan proje kapsamında,
2016 yılı boyunca 54 etkinlik ile insan haklarından, hayvan haklarına,organizasyon kalitesinden, insan kalitesine, kişisel gelişimden, kitlesel gelişime kadar birçok konunun ele alınacak olduğu, birbirinden farklı konularda ‘kalite’ kavramının anlatacağını söyledi. Projeye destek veren 41 kurum ve kuruluşa teşekkür eden Mustafa Karaman, etkinliklerin sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılacağını ifade etti. Mustafa Karaman, “Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır” dedi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
'2016 YILI KALİTE YILI' KAPSAMINDA ‘BAŞARI HİKAYELERİ’ ANLATILDI
- “İNOVASYON VE ARGE ZİRVESİ” DÜZENLENDİ
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında, Başarı Hikayeleri’nin anlatıldığı “İnovasyon ve AR-GE Zirvesi” Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
TSE’nin de paydaşı olduğu '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında düzenlenen programa TOFAŞ A.Ş. Ar-Ge ve Akademi Danışmanı İsmail Durgun, Coşkunöz Holding Ar-Ge Müdürü Volkan Akıncı, Durmazlar Holding Tasarım Müdürü Yaşar Ramiz Şimşek, Mubitek Tasarım Kurucu Başkanı Mustafa Bintaş ve Tekno Tasarım A.Ş. Genel Müdürü Dr. Müh. Mustafa Uysal panelist olarak katılım sağladı.
Programda, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, TSE Bursa Belgelendirme Müdürü Asu Kornoşor, TSE Bursa Araç Proje Müdürü Hakan Karaçengel, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin ve firmaların kalite temsilcileri hazır bulundu.
Programın açış konuşmasını yapan KALBİR Başkan Vekili Mustafa Karaman, 2016 Yılını Kalite Yılı olarak ilan ettiklerini ve bu çerçevede ücretsiz ve sertifikalı etkinlikler düzenlediklerini belirtti. "2016 Kalite Yılı" kapsamında düzenledikleri “İnovasyon ve AR-GE Zirvesi”ne katılımlarından dolayı da panelistlere teşekkür etti.
Kalite bilincinin belirli süreçleri gerektirdiğine değinen Mustafa Karaman, bu süreçlerin en başında ise gelişerek değişim olgusunun geldiğini ifade etti. “2016 Kalite Yılı Projesi” kapsamında, ücretsiz sertifikalı eğitim ve seminerler verdiklerine dikkat çeken Mustafa Karaman, kalite bilincinin oluşumuna büyük önem verdiklerini vurgulayarak, “Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır” dedi.
Açış konuşmasının ardından, Yönetim Sistemi Danışmanı Cahit Günaydın, “İnovasyon Yönetimi” konulu sunumuyla katılımcılara yenileşimin öneminden bahsetti. “Bir şirketin yenileşim kültürü, uygulama başarısının temel kaynağı olmasının yanı sıra, kar ve şirketin büyümesinde de büyük önem taşır” diyen Cahit Günaydın, yenileşim kültürünün bir ülkenin rekabet gücünü belirleyen bir faktör olduğunu söyledi.
İnovasyonun iyi kullanıldığında neler yapılabileceğine ilişkin güncel örnekler veren Cahit Günaydın, inovasyonun düşünce kalitesi anlamına geldiğine işaret ederek, “İnovasyon, var olan ve herkes tarafından bilinen bir ürünü yeni düşünceyle harmanlayarak katma değer yaratmaktır. Buradaki sermaye akıldır” diye konuştu.
Moderatörlüğü KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından yapılan program, TOFAŞ A.Ş. Ar-Ge ve Akademi Danışmanı İsmail Durgun, Coşkunöz Holding Ar-Ge Müdürü Volkan Akıncı, Durmazlar Holding Tasarım Müdürü Yaşar Ramiz Şimşek, Mubitek Tasarım Kurucu Başkanı Mustafa Bintaş ve Tekno Tasarım A.Ş. Genel Müdürü Dr. Müh. Mustafa Uysal’ın başarı hikayeleri içerikli sunumlarıyla devam etti.
Kendi faaliyet alanlarında farklı, özgün ve başarılı bir uygulama ortaya koyan kuruluşlar, ilham veren başarı hikayelerini dinleyicilerle paylaştı. Panelistlerin anlattıkları başarı hikayeleri dinleyiciler tarafından ilgiyle dinlendi. Sunumların ardından soru-cevap kısmında katılımcılardan gelen sorular panelistler tarafından cevaplandırıldı.
Program sonunda, "2016 Kalite Yılı" organizasyonuna katkı sağlayanlara teşekkür edildi ve panelistlere katılımlarından dolayı plaketleri KALBİR Yönetim Kurulu üyeleri tarafından takdim edildi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 43 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen "2016 Kalite Yılı" adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
'2016 YILI KALİTE YILI' KAPSAMINDA ‘ÜRETİM SEKTÖRÜNDE VE SOSYAL HAYATTA KALİBRASYON’ ANLATILDI
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında, ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu bilgilendirme seminerine Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
TSE’nin de paydaşı olduğu '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında düzenlenen ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu bilgilendirme semineri TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar tarafından verildi.
Programa, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, TSE Bursa Kalibrasyon Müdürü Alp Kerem Küleri, TSE Bursa Araç Proje Müdürü Hakan Karaçengel, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin ve firmaların kalite temsilcileri katılım sağladı.
Programın açış konuşmasını yapan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, 2016 Yılını Kalite Yılı olarak ilan ettiklerini ve bu çerçevede etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “43 paydaşımızla birlikte kalite seferberliği başlattık. Seminerlerimiz, toplum katmanlarının bütününe açık olup kalite olgusunun toplumların gelişiminde ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamayı amaçlıyor. Eğitim etkinliklerimizden kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Geçen süreçle 43 paydaşa ulaştık. Amacımız, başlattığımız eğitim seferberliği kapsamında, toplumun her kesimini kalite kavramıyla tanıştırabilmek” diye konuştu.
TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu ise programa katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti. Ölçülemeyen hiçbir olgunun kontrol edilemeyeceğini belirten Mithat Kaleoğlu, kalibrasyonun can ve mal emniyetini garantiye alan bir ölçüm metodu olduğunu, TSE’nin bu yöndeki çalışmalarıyla da işinin öncüsü olduğunu ve her noktada tüketicinin ve sanayicinin yanında olduklarını söyledi.
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda konuşan TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi. “Organizasyonlarımızda sağladığımız geniş katılım insanımızın kaliteye karşı olan duyarlılığının bir tezahürüdür” diyen Karaman, “TSE, gerek kuruluşlarda yönetim sistemleri kurulması ve personelin yetişmesi aşamalarında vermiş olduğu eğitim desteği ile gerekse belgelendirme ve sonrasında yapmış olduğu denetimler ile ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına hizmet ediyor” diye konuştu.
DOĞAN YAZAR: ‘KALİBRASYON BİLİNCİNİN YAYGINLAŞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYORUZ’
Program, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar’ın, ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu sunumuyla devam etti.
Kalibrasyonun yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini anlatan Doğan Yazar, doğru kararların ancak güvenilir verilere bağlı olarak verilebileceğini, kalibrasyonun üretim sektöründe daha büyük maddi kayıplara fırsat vermemek için temel bir ihtiyaç olduğunu, bunun günlük sosyal hayatımızda da bizi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir durum olduğunu ifade etti.
Yazar, “Gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektör daha kaliteli hizmet verebilmek için kalibrasyondan uzak kalamamaktadır. Kendisinden veri alınarak değerlendirilen her ölçüm cihazının verilerine güvenebilmemiz için kalibrasyon şarttır” dedi.
TSE olarak, kalibrasyon bilincinin yaygınlaşmasına öncülük ettiklerine ve sanayinin uluslararası düzeyde rekabetine katkıda bulunduklarına dikkat çeken Doğan Yazar, “Kaliteli bir yaşam için günlük hayatınızda ki ölçüm belirsizliklerini en aza indiriniz, kendinizi referans kabul ettiğiniz bir gerçek değere göre her gün kalibre ediniz” diyerek sunumunu tamamladı.
Programın sonunda, 2016 Kalite Yılı organizasyonunun Kasım ayı eğitim etkinliklerine eğitmen olarak katkı sağlayanlara teşekkür sertifikası takdim edildi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 43 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen "2016 Kalite Yılı" adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA “TS EN ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE İLKELERİ” ANLATILDI
Bursa-45 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, "Revize Edilen TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ve İlkeleri" konulu eğitim, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ücretsiz ve sertifikalı olarak düzenlenen eğitime çok sayıda katılımcı ilgi gösterdi. Eğitim, Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Hamdi Dilmenler, Ebru Yüksel, Gürkan Kantarcı ve Figen Devirmiş tarafından verildi.
Revize edilen “TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi” ve ilkelerinin anlatıldığı eğitimde, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu’nun(ISO), ISO 9001 standardı üzerinde yaptığı değişikliklere değinildi. ISO’nun her 5 yılda bir standartları gözden geçirdiği, ihtiyaçlar doğrultusunda revize ettiği ve ilgili taraflar için kullanışlı hale getirdiği bildirildi.
Eğitimin açış konuşması ise, “2016 Kalite Yılı” projesinde yeralan kurum, kuruluş ve STK’lar adına, Kalite Birliği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından yapıldı. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “KALBİR tarafından organize edilen ‘2016 YILI KALİTE YILI’ Projesi'nde şu an itibarıyla 45 tane paydaşa ulaşılmıştır. Bu proje kapsamında yıl boyunca 60'ın üzerinde etkinlik yapılacak. Projenin amacı, Kalite Şehri Bursa'da kalite konusunda bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak ve kalitenin tüm alanlara yayılımını sağlamaktır” dedi.
***
'2016 YILI KALİTE YILI' KAPSAMINDA 'YÖNETİM SİSTEMLERİNDE 2015 VERSİYONU' ANLATILDI
- TSE BAŞTETKİKÇİLERİYLE 'YÖNETİM SİSTEMLERİNDE 2015 VERSİYONU' TOPLANTISI
- BURKAY: ‘STANDARTLARI KENDİMİZ KOYABİLMELİYİZ’
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Baştetkikçilerinin koordinasyonunda 'Yönetim Sistemlerinde 2015 Versiyonu' toplantısı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantısına, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin ve firmaların kalite temsilcileri katılım sağladı.
Programın açış konuşmasını yapan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, toplumun bütün kesimlerine ulaşmayı hedeflediklerine değinerek, toplumların gelişiminde kalite kavramının sahip olduğunun önemini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, 2016 Yılını Kalite Yılı olarak ilan ettiklerini ve bu çerçevede etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “43 paydaşımızla birlikte kalite seferberliği başlattık. Seminerlerimiz, toplum katmanlarının bütününe açık olup kalite olgusunun toplumların gelişiminde ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamayı amaçlıyor. Eğitim etkinliklerimizden kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Amacımız, başlattığımız eğitim seferberliği kapsamında, toplumun her kesimini kalite kavramıyla tanıştırabilmek” diye konuştu.
TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu ise TSE’nin, uluslararası düzeyde standart hazırlama çalışmalarını yürüten Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın(ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nın(IEC), Avrupa Standardizasyon Komitesi'nin(CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi’nin(CENELEC) tam üyesi ve bu kuruluşların ülkemizdeki tek temsilcisi olduğunu söyledi.
Mithat Kaleoğlu, “TSE, ISO ve IEC kuruluşlarına 1956 yılında, CEN ve CENELEC kuruluşlarına da 2012 yılında tam üye olmuştur. ISO ve IEC bünyesinde standart hazırlama çalışmaları teknik komiteler aracılığı ile yürütülmektedir. TSE, ülkemiz sanayisini ilgilendiren konularda çalışan teknik komitelere üye olmak koşulu ile uluslararası standart hazırlama çalışmalarına katılmaktadır” diyerek, teknik komite çalışmalarının, TSE tarafından kurulan 124 tane ‘Ayna Komiteleri’ ile takip edildiğini belirtti. Mithat Kaleoğlu, uluslararası standardizasyon alanında ve dünya ticaretinde söz sahibi olmak için sektörlerin ‘Ayna Komiteler’e katkı sağlamasının önemine dikkat çekti.
‘STANDARTLARI KENDİMİZ KOYABİLMELİYİZ’
Program BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın konuşmasıyla devam etti. TSE’nin ve KALBİR’in çalışmalarını ilgiyle takip ettikleri belirten İbrahim Burkay, 2016 Yılı’nın Kalite Yılı olmasının önemini vurgulayarak, BTSO olarak paydaşı oldukları 2016 Kalite Yılı etkinliklerine evsahipliği yaptıklarından dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi. İbrahim Burkay, “Kurallara uyan değil, kuralları belirleyen olmalıyız. Ülke olarak dünyada 10 büyük ekonomi içine gireceksek, standartları kendimiz koyabilmeliyiz. Standartları belirleyen olabilmek için de gerekli teknolojiye sahip olmamız gerekiyor. Ülkemiz bu alanda da ciddi mesafeler kaydetti. TSE çalışmalarıyla farkındalık oluşturuyor” dedi.
İbrahim Burkay konuşmasında ayrıca, iş dünyasına çağrıda bulunarak, TSE’nin ‘Ayna Komitelerine’ katılmaları gerektiğini, ‘Ayna Komiteleri’nin uluslararası standartların belirlenmesinde ülkemizin de söz sahibi olmasına imkan sağladığını ifade etti.
‘ÜLKEMİZDE KALİTE ALTYAPISININ YAYGINLAŞMASINA HİZMET EDİYORUZ’
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini yineledi. Karaman, “TSE, gerek kuruluşlarda yönetim sistemleri kurulması ve personelin yetişmesi aşamalarında vermiş olduğu eğitim desteği ile gerekse belgelendirme ve sonrasında yapmış olduğu denetimler ile ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına hizmet ediyor” dedi.
Program, TSE Başaraştırmacısı Mehmet Uğur Özdeniz’in, “Yönetim Sistemlerinde Revizyon” konulu sunumuyla devam etti. Sektörel oturumun gerçekleştiği toplantı esnasında firma temsilcileri, yönetim sistemlerinde yapılan revizyonlar hakkında uygulamalı olarak bilgi edindi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 43 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen "2016 Kalite Yılı" adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘3.GÖZ VE KALİTELİ İNSAN’ ANLATILDI
- BTSO’DA ‘3.GÖZ’ EĞİTİMİNE YOĞUN İLGİ
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “3.Göz Yöntemi ile Kendini Arayan Kaliteli İnsan” konulu “Standart-Up”, BTSO konferans salonunda gerçekleştirildi.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından verilen eğitime, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu’nun yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin temsilcileri katıldı.
Yoğun ilgi gösterilen programın açış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değinerek, böylesi bir organizasyona BTSO olarak paydaş olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını bildirdi.
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda Mustafa Karaman, başarının ancak doğru iletişim ile yakalanabileceğine dikkat çekerek, iletişimin hayatın her alanında yer aldığını ve ancak doğru kullanımında istenilen sonuca ulaşıldığını belirtti. Karaman, “Doğru iletişim kurabilmenin temeli ailede başlar. İletişimi sağlıklı kurabiliyorsanız, hayatınızı kolaylaştırabilecek formülü bulmuşsunuz demektir” dedi.
Mustafa Karaman’ın düşündüren ve eğlendiren kalite sunumu, salondaki katılımcıların kahkahaları ve alkışlarıyla karşılandı. Karaman, sunumunda kalite kirliliğini ve nedenlerini gündeme getirerek, kuruluşların kayıplarını örnekleriyle anlatarak, başarının ancak doğru iletişim ile yakalanabileceğine değindi.
Mustafa Karaman ayrıca, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi.
Aynı zamanda Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı olan Prof. Dr. Erkan Işığıçok da, istatistik biliminin ‘üçüncü göz’ diye nitelendirilebilecek kadar önemli bir bilim dalı olduğunu ifade etti. Işığıçok, istatistik biliminin olaylardan önce harekete geçerek, önleyici tedbir almamıza katkı sağlayan, yenilikçi ve sistematik yaklaşımlara sahip olduğunu ve bu noktada yöneticilerin üçüncü gözü olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Erkan Işığıçok, “Hepimizde iki göz var, ama rekabet ortamında iki göz yetmiyor. Bugün üçüncü gözümüzü keşfedeceğiz. İş dünyasında fark oluşturmak, karar vermek ve değer katmak için üçüncü göz mühimdir. O göz bilim gözüdür. Bilimin ilkelerini yerine getirdiğimizde üç tane gözümüz oluyor. Ölçemediğinizi yönetemezsiniz ve yönetemezseniz yok olup gidersiniz. O halde, yönetim performansının artırılmasında istatistikten ve bilimden yararlanmak kaçınılmaz görünmektedir” diye konuştu.
Sunumunda başarılı yapılan istatistiğin doğru karar aşamasında büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Erkan Işığıçok, son dönemlerde parlayan Ar-Ge ve inovasyon kavramları doğrultusunda çalışmalarına yön vermeyen firmaların rekabetten ve gelecekten söz etmelerinin çok zor olduğunu vurguladı.
Program sonunda katılımcılar ise hem eğlendiren hem de düşündüren bir “Standard – Up” izlediklerini belirttiler. İlgiyle dinlenilen eğitimin ardından Mustafa Karaman, programda emeği geçen herkese teşekkür etti.
“2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘ARGE VE KALİTE’ ANLATILDI
- CELAL BEYSEL: ‘TÜRKİYE’DE KALİTE KONUSUNDA GELİŞME VAR’
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, FLOTEKS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, Kalite Birliği Derneği’nin(KALBİR) 7.Kalite Ordusu öğrencilerine ‘Ar-Ge ve Kalite’ çalışmalarını anlattı.
Kurulduğu 2009 yılından bu yana önemli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren KALBİR, “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi” Danışmanlığı eğitim programı kapsamında ‘7. Dönem Kalite Ordusu’ öğrencilerini iş dünyasının duayenlerinden Celal Beysel’le biraraya getirdi.
Celal Beysel’in konuşmacı olarak katıldığı program Uludağ Üniversitesi Ulutek Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Programa, KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, TSE Başaraştırmacısı ve KALBİR Başkan Vekili Mustafa Karaman ve Yönetim Kurulunun yanı sıra Uludağ Üniversitesi öğrencileri ilgi gösterdi.
Türk Standartları Enstitüsü’nün de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen konferansın açış konuşması, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından yapıldı. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değindi.
‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliğinin bütün hızıyla devam ettiğine dikkat çeken TSE Başaraştırmacısı ve ayrıca KALBİR Başkan Vekili olan Mustafa Karaman ise konuşmasında, “Bugünün üniversite öğrencileri, yarının yöneticileridir. Onlar bu ülkenin geleceğidir. Onların kalitesi, bu ülkenin kalitesidir. Yapılan çalışmaları önemsiyoruz ancak yeterli bulmuyoruz. Temel kalite bilgilendirmesinin yanında, genel kalite bilincini yükseltmediğimiz zaman değişimden, gelişimden bahsedemeyiz. Kalite olmaz ise ülkemiz muasır medeniyet seviyesine ulaşamaz. Kalite toplumun her alanında olmalıdır. Çünkü kaliteyi, gelişimin ve mutluluğun kaynağı olarak görüyoruz” dedi.
Program, FLOTEKS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel’in öğrencilere iş hayatındaki deneyimlerini anlatmasıyla devam etti. İş hayatı boyunca yaşadığı anıları da paylaşan Celal Beysel’in çeşitli olayları eğitici ve eğlenceli şekilde anlatması katılımcıları hem güldürdü hem de düşündürdü. Türkiye’de kalite konusunda iyileştirmelerin ve gelişmelerin olduğunu dile getiren Celal Beysel, geçmişi analiz ettikçe geleceğin şekillendirilmiş olacağını söyledi.
Celal Beysel ayrıca, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin önemine değinerek, özverili çalışmalarından dolayı KALBİR’i ve ‘2016 Kalite Yılı’ projesine katkı sağlayan paydaşları tebrik etti.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘HER ŞEY KALİTE ŞEHRİ BURSA İÇİN…’
- RECEP ALTEPE: ‘KALKINMA VE GELİŞME YOLUNDA EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ KALİTEDİR’
Bursa - Kalite Birliği’nin (KALBİR) ‘8. Dönem Kalite Ordusu İş Dünyasına Hazırlık Programı’ kapsamında düzenlediği eğitim programına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe “Haftanın Konuğu” olarak katıldı.
Başkan Recep Altepe’yi Uludağ Üniversitesi öğrencileri ilgiyle dinledi.
Uludağ Üniversitesi Ulutek Teknoloji Geliştirme Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Yönetim Kurulu ve Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Başaraştırmacısı Mustafa Karaman hazır bulundu.
Başkan Recep Altepe, KALBİR’in faaliyetlerini ilgiyle ve beğeniyle karşıladıklarını dile getirerek, kalitenin bir kültür olduğunu, hayatın her kademesinde kalite bilincine sahip olunması gerektiğini vurguladı. Hizmet anlamında düzen ve kalitenin önemine değinen Recep Altepe, kalitenin kalkınma yolunda en önemli ihtiyaç olduğunu ve “kalite şehri” hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. “Her şey kalite şehri Bursa için” diyen Recep Altepe, dünya genelinde Bursa’nın yaşam kalitesi en yüksek şehirler listesinde bulunduğuna da dikkat çekti.
Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Başaraştırmacısı ve aynı zamanda KALBİR Başkan Vekili olan Mustafa Karaman ise programa haftanın konuğu olarak katılım sağlayan Başkan Recep Altepe’ye teşekkürlerini sundu.
Mustafa Karaman, bireysel kaliteden başlamak üzere, toplumsal kaliteyi üst seviyelere çıkarmak için çalışmalarda bulunduklarını, topluma, sanayiye, kaliteye, tüketiciye, gençlere ve geleceğe faydalı olmayı hedeflediklerini söyledi.Karaman, “Kaliteyi yaşam tarzı haline getirmek, kaliteyi üretmek, kaliteyi tercih etmek, ülkemizin de, insanımızın da refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükseltecektir. Çünkü gelişimin ve mutluluğun kaynağı kalitedir. Kalite olmazsa güçlü bir ülke haline gelemez ve büyüyemeyiz” dedi.
Mustafa Karaman ayrıca KALBİR’in 2009 yılından bu yana temiz kalite dediğine, kaliteyi ticarete kurban etmediğine, siyasetin dışında bir kalite anlayışı sergilediğine ve milli kuruluş olan TSE’yi desteklediğine söyledi.
KALBİR’in ‘8. Dönem Kalite Ordusu İş Dünyasına Hazırlık Programı’ kapsamında düzenlenen eğitim hakkında açıklama yapan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ise, KALBİR olarak öğrencilerin hayata atılmalarını ve tutunmalarını sağladıklarını söyledi. Prof. Dr. Işığıçok, “İngilizceyi iyi derecede konuşabilen, anlayabilen ve yazabilen, İleri Excel konusunda altyapıya sahip ve iş dünyasına hazırlık niteliğinde seminerler almış bir üniversite mezununun iş bulma konusunda sıkıntısının olmayacağını düşünüyoruz. Bu konuda motive edeceğiz ve koçluk yapacağız” dedi.
Sosyal sorumluluk projelerini üye aidatlarıyla gerçekleştiren KALBİR, örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmekte.
***
- TSE ESKİ BAŞKANI ‘STANDARDİZASYONUN ÖNEMİ’Nİ ANLATTI
- HULUSİ ŞENTÜRK: ‘KURALA UYAN DEĞİL, KURALI BELİRLEYEN OLMALIYIZ’
Bursa-‘2016 Kalite Yılı Projesi’ kapsamında TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk tarafından “Standardizasyonun önemi ve milli ekonomiye katkıları” konulu konferans Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yoğun ilgi gösterilen konferansa, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Bursa Ticaret Borsası(BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, TSE Bursa İl Koordinatörü Ömer Eyyüpoğlu, Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği(RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, Bursa Platformu Başkanı Suat Gülçimen, TSK Mehmetçik Vakfı Bursa Temsilcisi İbrahim Güven, Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve üyelerinin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin temsilcileri katıldı.
Programın açış konuşması, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinde yeralan 41 kuruluş adına, KALBİR Başkan Vekilli ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından yapıldı. Projeye destek veren 41 kurum, kuruluş ve STK’ya teşekkür eden Mustafa Karaman, etkinliklerin sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılacağını ifade etti. Mustafa Karaman, “Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır” dedi.
Program KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “41 kurum, kuruluş ve STK’nın ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ projesi için birlikte yola çıktığını vurgulayarak, “Kalite Birliği, farklı bir projeyi Bursa ve Türkiye'nin gündemine taşımıştır. Türkiye'nin her tarafından arayanlar, özellikle projenin bütçesi üzerinde duruyor ve sorgulama yapıyorlar. Yıl boyunca birçok organizasyon gerçekleştirilecek. Dolayısıyla Bursa'nın değeri, farkı bir kez daha ortaya çıkacak, bu şehre neden ‘Kalite Şehri’ dediğimiz bir kez daha ifade edilmiş olacak” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ise konuşmasında, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değinerek, böylesi bir organizasyona BTSO olarak paydaş olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını bildirdi.
‘2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da konuşmasında, projenin Bursa ve Türkiye için önemine dikkat çekti. Matlı, “Bursa ticarette ve üretimde önemli sektörel çeşitliliğe sahiptir. Bu başarının altında yatan en önemli unsurlardan birisi de kalite konusuna verilen önemdir” diye konuştu.
Program, KALBİR kurumsal üyelik belgelerinin, Özhan Marketler Zincirine, SYK Tekstil A.Ş. ve GOLDSİT A.Ş. firmalarına takdim edilmesiyle devam etti. Programda ayrıca, ‘2016 Kalite Yılı’ projesi kapsamında 41 paydaş tarafından düzenlenen organizasyona olan katkılarından dolayı, AS TV’ye ve Bursa TV’ye teşekkür belgesi Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı tarafından sunuldu.
HULUSİ ŞENTÜRK: ‘STANDARDİZASYON KURULUŞLARINDA ETKİN OLARAK YER ALMALIYIZ’
Program TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk tarafından “Standardizasyonun önemi ve milli ekonomiye katkıları” konulu konferansla devam etti.
Türkiye’nin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerektiğine dikkat çeken Hulusi Şentürk, “Türkiye’nin standardizasyon alanında dünya devleriyle aynı kulvarda olması gerektiği açıktır. Ticaretin uluslararası dili olan standartlar, küresel piyasaları geliştiren, etkin iş ortamları yaratan, ekonomik büyümeyi destekleyen ve iklim değişikliğinin azaltılmasına katkı sağlayan en önemli araçlardır. Uluslararası standartlar, enerji verimliliğinden yönetim sistemlerine, iklim değişikliğinden, bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar bütün sektörlerde dünyanın önde gelen uzmanlarının fikir birliğine vardığı görüşleri yansıtırlar. Standartlara uygun üretim maliyetleri düşürdüğü, verimliliği ve rekabeti artırdığı için tüketicinin daha uygun fiyatla ürün veya hizmete erişimine imkan sağlar” dedi.
Küresel rekabette yer alabilmek için standarda uygun üretim gerçekleştirmek zorunda olunduğunun altını çizen Hulusi Şentürk, “Küresel pazarda etkin olmak istiyorsak, standartları belirleyenler arasında yer almamız gerekiyor. Çünkü oyunun kurallarını koyma faaliyetidir. Oyunun kurallarını rakipleriniz koyduğu sürece siz daima sahada geriden maça bakmak durumundasınız ve etkin olmanız asla mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla Türkiye'yi bir yandan standartlara uygun üretimleri gerçekleştirirken bir yandan da özellikle kendisi için stratejik öneme sahip sektörlerde dünya standartlarını belirleyen ülkeler arasında yer almanın mücadelesini vermek zorundayız” diye konuştu.
Konferansta kalite kavramına da değinen Hulusi Şentürk, kalitenin insan için olduğunu ve insanlar tarafından sağlanacağını insanlardan verim almanın onları inandırmakla, değer vermekle alakalı olduğunu söyledi. Şentürk, “Her kurum kendi kalite yönetimini tasarlamak zorunda. Kalite yönetiminin amaçları savurganlığı önleme, verimliliği arttırma, maliyetleri düşürme, işlem zamanlarını kısaltma, devamlı kaliteyi arttırma, sürekli iyileşme ve gelişmedir. Kalite yönetimi uyguluyorsanız bu sonuçları elde etmeniz gerekiyor” dedi.
Konferans sonunda TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk’e, tuğra motifli hediye çerçeve ve çiçek takdim edildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘3. GÖZ YAKLAŞIMI İLE KENDİNİ ARAYAN KALİTELİ İNSAN’ ANLATILDI
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından, “3. Göz Yaklaşımı ile Kendini Arayan Kaliteli İnsan” konulu eğitim, Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği'nde(RUMELİSİAD) gerçekleştirildi.RUMELİSİAD üyelerinin katılım gösterdiği eğitimin açış konuşması,2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer tarafından yapıldı. Erol Kılıkçıer, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değinerek, böylesi bir organizasyona RUMELİSİAD olarak paydaş olmaktan dolayı menuniyet duyduklarını bildirdi
KALBİR Başkan Vekili ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman, “Kaliteyiyaşam tarzı haline getirmek, kaliteyi üretmek, kaliteyi tercih etmek, ülkemizin de, insanımızın da refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükseltecektir. Çünkü gelişimin ve mutluluğun kaynağı kalitedir. Kalite olmazsa güçlü bir ülke haline gelemez ve büyüyemeyiz. İnsanı mutlu kılan kalite, sevgiye ve saygıya dayalı zor ve zevkli bir iştir” dedi.“Kalite toplumun her hayatında olmalıdır” diyen Mustafa Karaman, “Milli kaynaklarımızın heba, milli kuruluşlarımızın dejenere edilmesine, ülkemizin kaynaklarının yanlış kalite anlayışı dolayısı ile yurtdışına yönlendirilmesine, kalite anlayışının kirletilmesine ve kalitesizliğe karşıyız. Biz kaliteye gönül verdik. Bu ülkenin geleceğinin tayinin kaliteden geçtiğine inanıyoruz. Tüketici, kaliteyi tercih edecek, üretici kaliteli üretecek, kamu görevlisi kaliteli hizmet verecek, böylece yaşam kalitesi yükselecek” dedi.Mustafa Karaman ayrıca, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışıın daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi.KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok da, ülkemizde sanayicilerin, politikacıların, yöneticilerin ve tüm karar vericilerin istatistiğe yeterince önem vermediklerini belirterek, istatistik biliminin ‘üçüncü göz’ diye nitelendirilebilecek kadar önemli bir bilim dalı olduğunu ifade etti. Işığıçok, istatistik biliminin olaylardan önce harekete geçerek, önleyici tedbir almamıza katkı sağlayan, yenilikçi ve sistematik yaklaşımlara sahip olduğunu ve bu noktada yöneticilerin üçüncü gözü olarak değerlendirilebileceğini belirtti.Sunumunda başarılı yapılan istatistiğin doğru karar aşamasında büyük önem taşıdığını dikkat çeken Prof. Dr. Erkan Işığıçok, son dönemlerde parlayan Ar-Ge ve inovasyon kavramları doğrultusunda çalışmalarına yön vermeyen firmaların rekabetten ve gelecekten söz etmelerinin zor olduğunu söyledi.
Eğitim sonunda ise RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer tarafından eğitmenler Prof. Dr. Erkan Işığıçok’a ve Mustafa Karaman’a RUMELİSİAD rölyefi takdim edildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ÖĞRENCİLERE ‘ÇEVRE BİLİNCİ VE KALİTE’ ANLATILDI
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Çevre Bilinci ve Kalite” konulu bilgilendirme semineri, Namık Kemal İmam Hatip Orta Okulu Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Bursa eski İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin H. Serdar ve TSE Bursa Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından verilen bilgilendirme seminerine, Namık Kemal İmam Hatip Orta Okulu Erol Çınar, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.
DR. HÜSEYİN H. SERDAR: ‘DOĞAYI KORUMAK GELECEĞİ KORUMAKTIR’
Bursa eski İl Sağlık Müdürü ve ÇEVREM Derneği Başkanı Dr. Hüseyin H. Serdar “Yaşadığımız dünyayı korumak ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde bırakmak istiyorsak bilgili ve sorumlu olmalıyız” dedi. Dr. Hüseyin H. Serdar öğrencilere çevre kirliliği, sağlık ve daha birçok konu hakkında görsel sunumlar eşliğinde bilgiler verdi. Dr. Serdar, temiz bir çevre, güzel ve yaşanabilir bir dünyanın önemine değinerek, çocukların çevre bilincini güçlendirmek, çevre konusundaki duyarlılıklarını arttırarak onları bu konu üzerinde düşünmeye teşvik etmek amacında oldukları belirtti.
MUSTAFA KARAMAN: ‘TSE BELGELİ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN’TSE Başaraştırmacısı ve aynı zamanda Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanvekili Mustafa Karaman ise konuşmasında, TSE belgesiz, kalitesiz, standartlara uymayan ürünlerin satın alınmaması gerektiğine dikkat çekerek, kaliteyi, gelişimin ve mutluluğun kaynağı olarak gördüklerini dile getirdi. Bilinçli tüketicilerin satın alma işleminde TSE belgeli ürünleri tercih ederek bir önlem işlemi gerçekleştirdiğini bildiren Karaman, standarda uygun olmayan kalitesiz ürünleri tercih eden tüketicilerin kendilerinin ve aile bireylerinin can ve mal emniyetini tehlikeye attıklarını ifade etti. Mustafa Karaman konuşmasını, öğrencilere umutlu, mutlu ve kaliteli günler dileyerek sona erdirdi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ÖĞRENCİLERE ‘BAĞIMLILIKLARA KARŞI ÇÖZÜM: KALİTE’ ANLATILDI
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Bağımlılıklara Karşı Çözüm: Kalite” konulu bilgilendirme semineri, Mudanya Sami Evkuran Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Bursa eski İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin H. Serdar ve TSE Bursa Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından verilen bilgilendirme seminerine, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Başkan Vekili Ferudun Baykara, Mudanya Sami Evkuran Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Yiğitvar, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.
MUSTAFA KARAMAN: ‘TSE BELGELİ ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN’
TSE Başaraştırmacısı ve aynı zamanda Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanvekili Mustafa Karaman ise konuşmasında, “Gerek özel gerekse kamu kurumlarında kalite bilincinin artırılmasına yönelik ciddi çalışmalar sergiliyoruz. 42 paydaşımızla birlikte kalite seferberliği başlattık. Seminerlerimiz, toplum katmanlarının bütününe açık olup kalite olgusunun toplumların gelişiminde ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamayı amaçlıyor” diye konuştu.
Mustafa Karaman, TSE belgesiz, kalitesiz, standartlara uymayan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini kaydederek, kaliteyi, gelişimin ve mutluluğun kaynağı olarak gördüklerini dile getirdi. Bilinçli tüketicilerin satın alma işleminde TSE belgeli ürünleri tercih ederek bir önlem işlemi gerçekleştirdiğini bildiren Karaman, standarda uygun olmayan kalitesiz ürünleri tercih eden tüketicilerin kendilerinin ve aile bireylerinin can ve mal emniyetini tehlikeye attıklarını ifade etti. Mustafa Karaman konuşmasını, öğrencilere umutlu, mutlu ve kaliteli günler dileyerek sona erdirdi.
DR. HÜSEYİN H. SERDAR: ‘HEDEFLERİNİZE YÜRÜRKEN BAĞIMLI OLMAYIN, ÖZGÜR OLUN’
Bursa eski İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin H. Serdar, kötü alışkanlıklarının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri anlatarak, öğrencilere, “Hedeflerinize yürürken bağımlı olmayın, özgür olun” dedi. Dr. Hüseyin H. Serdar, öğrencilere sigara, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının zararlarından bahsetti. “Her şey gelecek için, gelecek gençlerimizle gelecek” diyen Dr. Serdar, özellikle madde bağımlılığın geldiği vahim tabloyu gözler önüne sererek, madde bağımlılığının başlangıç evrelerinin nasıl olduğunu, bağımlılığa giden yolda hangi evrelerden geçildiğini, maddenin vücuda nasıl olumsuz etkiler yaptığını, kişilerde ruhsal ve bedensel açıdan ne şekilde zarar ve hasarlar meydana getirdiğini hazırladığı sunumla öğrencilere anlattı.
PROF. DR. ERKAN IŞIĞIÇOK: ‘MİLLİ KURULUŞUMUZ TSE’NİN YANINDAYIZ’
Programın açılışında konuşan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “2016 Kalite Yılı Projesi” kapsamında, ücretsiz sertifikalı eğitim ve seminerler verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR’in kalite şehrinin kalite konusunda sosyal sorumluluk projelerinin tek adresi olduğuna dikkat çekerek, “Milli kuruluşumuz TSE’nin ve toplumun tüm kesimlerinin yanındayız. Eğitim etkinliğimiz vesilesiyle çocuklarımızı bilgilendiren ve bilinçlendiren Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Program sonunda, Dr. Hüseyin H. Serdar öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
- KALİTE BİRLİĞİ’NDEN MEMUR SEN’E ‘KALİTE DERSİ’ ZİYARETİ
Bursa- Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Yönetim Kurulu, Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker’i makamında ziyaret etti.
KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Karaman ve Ferudun Baykara’nın yeraldığı ziyaret esnasında işbirliği konularında görüşmelerde bulunuldu.
KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, ‘Kalite Şehri’ olarak adlandırdıkları Bursa’dan yola çıkarak kalite bilincinin oluşmasına yönelik sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunduklarını, siyasetin ve ticaretin dışında konumlandıklarını söyleyerek, kalite bilincini yaşam kalitesi haline getirerek, bireysel kaliteden başlamak üzere, toplumsal kaliteyi de artırmaya yönelik faaliyetler yürüttüklerini kaydetti.
MUSTAFA KARAMAN: ‘OKULLARDA ‘KALİTE’ DERSİ’NİN ZORUNLU OLMASINI İSTİYORUZ’
KALBİR Başkan Vekili ve TSE Başaraştırmacısı olan Mustafa Karaman ise, “Dernek olarak her alanda kaliteyi referans alıyoruz. Özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarında kalite anlayışının yaygınlaşması, kalite bilincinin geliştirilmesi ve benimsenmesi adına projeler üretiyoruz. Kaliteli yaşayan bir toplum vizyonunun oluşması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda tüm STK’lar ile işbirliğine hazırız” dedi.
Mustafa Karaman, okullarda kalite dersinin zorunlu olmasını istediklerini belirterek, “2016 Kalite Yılı organizasyonu kapsamında konferans verdiğimiz okullarda, öğrencilere kaliteyi ve TSE’yi soruyoruz. Üzülerek ifade edelim ki, kalitenin tanımını ve TSE’nin açılımını net olarak yapan öğrenci sayısı az. ‘Alışverişlerde TSE belgeli ürünlere dikkat ediyor musunuz?’ diye soruyoruz, aldığımız cevap bizi memnun etmiyor.‘Bir ürünün kaliteli olduğunu nasıl anlarsınız’ diye sorguluyoruz, doyurucu cevap gelmiyor. Bu yüzden, kaliteden bihaber olan gençliğin geleceğinin parlak olmadığını düşünüyoruz, eğitim camiasını kaliteye sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘YEREL YÖNETİMLER KALİTE ÇALIŞTAYI’ DÜZENLENDİ
- TÜRKİYE’DE BİR İLK TSE BURSA’DA GERÇEKLEŞTİ
Bursa-42 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı”, Türk Standartları Enstitüsü(TSE) Bursa İl Koordinatörlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, İnegöl Belediyesi, Karacabey Belediyesi, Gürsu Belediyesi, BUSKİ, BURFAŞ, BURBAK, Bursa Kültür A.Ş. ve BESAŞ’IN yönetim temsilcileri ve kalite ekipleri Kalite Çalıştayı’nda hazır bulundu.
Program hakkında açıklama yapan TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, “Ülkemizin kalite altyapısının güçlenmesi için faaliyetlerine devam eden Enstitümüz, faaliyetlerini daha geniş alana yaygınlaştırmak, mevcut faaliyet alanlarının iyileştirilmesini sağlamak, daha verimli hizmet sunmak amacı ile ‘2016 Kalite Yılı’ projesine liderlik yapmakta olup, bu proje kapsamında planlanan ‘Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı’ ile ilgili çalışmalar başlatmış bulunmakta. Kurumumuzun faaliyetlerine de katma değer sağlayacak olduğuna inandığımız ve Türkiye’de ilk defa bu kapsamda yapılacak olan çalıştay ile hep birlikte farkındalık oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen ‘Yerel Yönetimler Kalite Çalıştayı’nın Türkiye’de bir ilk olmasının gururunu yaşadıklarına dikkat çekti.
Mustafa Karaman, “Kaliteniz yoksa zenginliğin, bilginin anlamı yoktur. Kurumlar için de bu kural böyledir. Kamu kurum ve kuruluşlar vatandaşlara direkt hizmet götürüyor. Belediyede ve yerel yönetimlerde hizmet kaliteli olursa vatandaş memnun olacak ve yaşam kalitesi yükselecek” diye konuştu.
Programda ayrıca, “TS EN ISO 9001:2015” Kalite Yönetim Sistemi Revizyon Bilgilendirme Eğitimi, TSE Başaraştırmacısı Bahri Necati Karahan tarafından katılımcılara sunuldu.
TSE Başaraştırmacısı Bahri Necati Karahan sunumunda, kalite ile ilgili avram ve tarifler, kalite yönetim sistemi prensipleri, risk tabanlı proses yaklaşımı, “TS EN ISO 9001” standardının tetkik edilme yolları, tetkik ile ilgili kavram ve tarifler, “TS EN ISO 19011” yönetim sistemleri kalite kılavuzu şartlarının aktarılması, uygulamaya yönelik örneklerin paylaşılması ve pratik çalışmaların yapılması gibi konuları anlattı.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***
‘2016 YILI KALİTE YILI’ KAPSAMINDA ‘YEREL BASIN’ ANLATILDI
Bursa-45 paydaş tarafından organize edilen ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliği kapsamında, “Yerel basının dünü, bugünü, yarını ve bir başarı hikayesi” konulu konferans, Uludağ Üniversitesi Ulutek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Bursa’nın deneyimli gazetecisi Ahmet Emin Yılmaz tarafından verilen konferansa, Kalite Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Bursa Platformu Derneği adına Resul Yiğit , Kalite Birliği Derneği Başkan Vekili Mustafa Karaman ve Yönetim Kurulunun yanı sıra Uludağ Üniversitesi öğrencileri ilgi gösterdi.
Türk Standartları Enstitüsü’nün de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen konferansın açış konuşması, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok tarafından yapıldı. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değindi.
‘2016 Yılı Kalite Yılı’ etkinliğinin bütün hızıyla devam ettiğine dikkat çeken TSE Başaraştırmacısı ve ayrıca KALBİR Başkan Vekili olan Mustafa Karaman ise konuşmasında, “Bugünün üniversite öğrencileri, yarının yöneticileridir. Onlar bu ülkenin geleceğidir. Onların kalitesi, bu ülkenin kalitesidir. Yapılan çalışmaları önemsiyoruz ancak yeterli bulmuyoruz. Temel kalite bilgilendirmesinin yanında, genel kalite bilincini yükseltmediğimiz zaman değişimden, gelişimden bahsedemeyiz” dedi.
Mustafa Karaman, ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ projesinin sevgi, saygı ve güven ile hayata geçtiğini ve bu ilkeler doğrultusunda devam ettiğini belirtti. Karaman, ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ kapsamında düzenlenen programlara yoğun bir katılım olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Programlarınıza bu kadar yoğun katılım insanımızın kaliteye verdiği önemi gösteriyor. Kalite olmaz ise ülkemiz muasır medeniyet seviyesine ulaşamaz. Kalite toplumun her alanında olmalıdır. Çünkü kaliteyi, gelişimin ve mutluluğun kaynağı olarak görüyoruz.”
Program, gazetecilik mesleğinde 40.yılını dolduran Ahmet Emin Yılmaz’ın mesleki deneyimlerini ve gazetecilik anılarını anlatmasıyla devam etti. Halen günlük köşe yazılarına ‘siyaset kulisi’ ve ‘haberin perde arkası’ tarzıyla devam eden ve Bursa Gazeteciler Vakfı Başkanı olan Ahmet Emin Yılmaz, öğrencilere hangi işi yaparlarsa yapsınlar severek yapmaları gerektiğini söyledi. Ahmet Emin Yılmaz, gazetecilik yaşamı boyunca mesleğinin her kademesinde bulunduğuna ve mesleğine çıraklıkla başladığına dikkat çekti. Yerel basında Bursa’nın lider olduğunu vurgulayan Ahmet Emin Yılmaz, “Bursa yerel gazetecilikte Anadolu’nun lideridir, farkındalık oluşturmuştur, bunda rekabetin yanı sıra, Bursa’nın sanayi yönünden gelişmiş bir şehir olmasının da etkisi vardır. Okuyucunun artık yaygın medyaya ihtiyaç duymaması Bursa’daki gazeteciliğin başarısıdır” dedi.
Meslek hayatı boyunca yaşadığı anıları da paylaşan Ahmet Emin Yılmaz’ın çeşitli olayları eğitici ve eğlenceli şekilde anlatması katılımcıları hem güldürdü hem de düşündürdü. Ahmet Emin Yılmaz konuşmasının bir diğer kısmında ise Bursa’nın geçmişten bugüne yaşadığı değişime ve dönüşüme de değindi. Yılmaz, Osmanlı’nın ilk şehir planlamasının Bursa’da yapıldığından ve yerleşik kent modelinin Bursa’da uygulandığından bahsetti
Ahmet Emin Yılmaz ayrıca, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinin önemine değinerek, özverili çalışmalarından dolayı KALBİR’i ve ‘2016 Kalite Yılı’ projesine katkı sağlayan paydaşları tebrik etti.
Program, Ahmet Emin Yılmaz’ın öğrencilerin sorularını cevaplaması ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi. Programın sonunda ayrıca, KALBİR tarafından Ahmet Emin Yılmaz’a teşekkür sertifikası sunuldu.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 42 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen “2016 Kalite Yılı” adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.
***