Kalite Ordusu Projesi
2009 yılında kurulan Kalite Birliği, KALİTE ORDUSU adını vermiş olduğu eğitim proğramı ile üniversite gençliğini hayata hazırlıyor, onlara yeni bir meslek kazandırmya ve onları temiz kaliteci olarak yetiştirmeye çalışıyor.
Kalite Ordusu Projesi ile, 1216 üniversite öğrencisi "Yönetim Sistemleri Uzmanı Sertifika Programı" ile kaliteci olarak yetiştirildi.
Kalite Birliği Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan IŞIĞIÇOK liderliğinde yürütülen eğitimlerden başarı sağlayan öğrenciler, geleceğe daha iyi hazırlanıyor ve eğitimin faydasını görüyorlar.
Mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı, kurum ve kuruluşların kalite departmanlarında görev aldılar.
Kalite Birliği olarak, "ONUR PROJEMİZ" olarak isimlendirdiğimiz Kalite Ordusu Projesi, temiz kalite anlayışının yaygınlaşmasında da önemli rol oynuyor.
13. ve 14. Kalite Ordusu eğitimleri Mart 2022'de başladı ve Kalite Ordusu Projesi sürekli olarak devam edecek...
"1. KALİTE ORDUSU" adı ile başladığımız eğitim faaliyetimizde "14.KALİTE ORDUSUNA" gelmiş bulunmaktayız.
Nice KALİTE ORDULARINDA görüşmek, nice hayatlara dokunmak, bir çok temiz kaliteci yetiştirmek dilek ve temennisiyle...
***
- KALİTE BİRLİĞİ 3. DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ
Bursa- Kalite Birliği Derneği’nin 3. dönem öğrencilerine mezuniyet belgeleri törenle takdim edildi.
Türk Standartları Enstitüsü Bursa İl Koordinatörlüğü’nün desteğiyle birlikte düzenlenen mezuniyet töreni, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın(BTSO) evsahipliğinde gerçekleşti.
Kalite Birliği Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, bireysel kaliteden başlamak üzere, toplumsal kaliteyi üst seviyelere çıkarmak için çalışmalarda bulunduklarını, topluma, sanayiye, kaliteye, tüketiciye, gençlere ve geleceğe faydalı olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kalite Birliği olarak, temiz kalite anlayışının odağında, siyasetin, ticaretin ve kişisel menfaatin ise uzağında olduklarını vurgulayan Işığıçok, Uludağ Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören ve kaliteye gönül veren öğrencileri Kalite Yönetim Sistemi danışmanı olarak yetiştirmek amacıyla 10 hafta süren eğitimlerin tamamladığı, başarı sağlayan öğrencilere İç Denetçi Sertifikası ve KYS Uzmanlık Sertifikası verildiğini, Kalite Birliği olarak da bundan mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.
Kalite Birliği olarak yaptıkları tüm çalışmaların ücretsiz olduğunu hatırlatan Işığıçok, “Kalite Şehri Bursa imajını ülke ve hatta dünya geneline yayabilme azmindeyiz. Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimizi topluma ve sanayiye nasıl katabilirizi planlıyoruz. Dernek olarak iş yaşamında da öğrencilere referans oluyoruz” dedi.
YILDIRIM BELEDİYESİ’NE KALİTE BİRLİĞİ ‘KURUMSAL ÜYELİK’ BELGESİ
Özel sektör kuruluşlarının yoğun katılım sağladığı törende ayrıca ilgili kuruluşlara kurumsal üyeliğe kabul belgeleri verildi.
Yıldırım Belediyesi’nin de kurumsal üyeleri arasında bulunan Kalite Birliği’ne örnek çalışmalarından dolayı teşekkürlerini sunan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Kalite Birliği’nin, Türkiye’de kalite dendiğinde ilk akla gelen kurum olan TSE ile birlikte yürüttüğü faaliyetlerin toplumda kalite bilincini ve seviyesini arttırdığını belirtti.
“Kalite Şehri Bursa” çalışmalarıyla 2009 yılında Bursa’da kurulan Kalite Birliği, kalite bilincinin oluşmasına yönelik sosyal sorumluluk projeleri üretmeye ve uygulamaya devam etmekte.
***
- ‘KALİTE BİRLİĞİ’ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDEYDİ
- KARAMAN’DAN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNE SEMİNER
- KARAMAN: ‘ÜST SEVİYEDE BİR MOTİVASYONA SAHİBİZ’
Türk Standartları Enstitüsü Bursa İl Koordinatörü ve Kalite Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karaman, “Kalite Şehrinde Kalite Günleri” adı altında düzenlenen eğitim programı kapsamında, Uludağ Üniversitesi öğrencilerini “Kalite Kirliliği, Takım Çalışması ve TSE” hakkında bilgilendirdi.
Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi ek binasında gerçekleşen seminerde, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi ve Kalite Birliği Derneği Başkan Vekili Prof. Dr. Erkan Işığıçok, Kalite Birliği Derneği Genel Sekreteri Mustafa Toğuş, TSE Bursa Kalibrasyon Laboratuvar Müdürü Mustafa Ekin ve Botaş Makine Yüksek Mühendisi Feridun Baykara da hazır bulundu.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, TSE Bursa İl Koordinatörü ve Kalite Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karaman, yaşanan kalite kirliliğinden ve nedenlerinden bahsederek, kuruluşların yönetim sistemlerinde önemli hatalar yapıldığını ve bu önemli hataların verimliliği azalttığını belirtti. Karaman, “Verimliliğin azalması; işveren, çalışan, müşteri ve toplum için önemli kayıplara neden olmaktadır. Kayıpların nedenlerine artık hatalar değil, günahlar demenin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir kuruluşu ya da kişiyi, hedef göstermiyor ve sorumlu tutmuyoruz. Amacımız, doğruyu ifade ederek, uyarmak ve uyandırmaktır” diye konuştu.
Organizasyonlarda takım çalışmasının önemine de değinen Karaman, “Doğru seçilmiş arkadaşlarla iyi bir takım oluşturarak, başarılı olabilirsiniz. Fakat iyi bir takım için ilkeli olmalı ve inanmalısınız. Kendiniz için, kuruluşunuz için, organizasyonunuz için, ülkeniz için daha ileriye, daha yükseğe, en yükseğe ulaşmalısınız. Bunun için ihtiyacınız olan üstün bir motivasyon ve organizasyonunuzun ‘organize olmuş organizasyon’ haline gelmesidir” dedi.
Karaman ayrıca, üst seviyede bir motivasyona sahip olan Kalite Birliği’nin seminerleriyle üniversiteden mezun olan öğrencilerin, sanayi ve üretime büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
***
KALİTE BİRLİĞİ EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR
BURSA- Kalite Birliği 2. Kalite Ordusu, TSE Dış İnceleme Uzmanlarına yönelik 8. Hafta Eğitimi için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Gebze Kalite Kampüsü’nde hazır bulundu.
Kalite Birliği tarafından organize edilen “Kalite Ordusu” projesine katılan Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin de yeraldığı seminer, yoğun bir ilgiyle karşılandı. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar “Tarafsız Denetim Elemanları ve Etik Değerler” konusunda, Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok da “3.Göz İstatistik” konusunda eğitimler verdi. Böylece bu eğitimler, Türkiye’nin ilk ve tek gönüllülük esasına göre çalışan sivil toplum örgütü Kalite Birliği’nin ücretsiz eğitimleri arasındaki yerini aldı.
TAYAR: ‘KALİTE İNSANLA BAŞLAR’
Kalitenin bir süreç olduğunu vurgulayan Tayar, “Sistematik yürüyen süreçte insan kalitesi ön planda, çünkü kalite önce insanla başlıyor. Nasıl bir faaliyet planı izlememiz ve neler yapmamız gerektiği hususunda birbirimizin ortak lisanını yakalamalıyız. Söz konusu tetkik en ince ayrıntısına kadar planlanmalı ve detaylandırılmalı. Doğru yerde, doğru sorular sorulması, bütünü görmede imkan sağlayacaktır. Beden dilinin de sorunun doğru sorulmasında önemli olduğunu görüyoruz. Yaşanan olay gerçek delillere dayandırılmalı, dinlenmeli ve görülmeli. Problemlerin devamı uygunsuz sonuçlar vereceğinden dolayı, iyileştirme için iletişim kanalları açık bir şekilde çözüm önerileri sunulmalı. Bu çerçevede kalite alanında bilginin sürekli yenilenmesinin zorunluluk olduğunu görüyoruz. Gerekli bilgi artırılmalı ve kişi, kalitenin bir tarz olduğunu benimsemeli. Her ne iş yapıyorsanız yapın, yaşam boyu mutlu olmak, keyif alarak yaptığınız bir işle mümkün ancak. Dış İnceleme Uzmanlığı ise son derece önemli bir görev. İlgili kişi, Türkiye ve kurum adına hareket ettiğinin bilincinde olmalı. Delilleri raporlandırırken, doğru karar vermeyi engelleyen her türlü ön yargıdan arınmalı ve objektif davranmalı” dedi.
ÜÇ ÖNEMLİ SONUÇ: ‘PARA, ZAMAN VE KALİTE’
25 yıllık bir deneyimden sonra istatistiğin üçüncü göz olduğuna karar verdiğini söyleyen Işığıçok, üçüncü göz çerçevesinde istatistiğin konusundan, anlamından ve öneminden bahsederek, “1960’lı yıllarda üretim, 1970’li yıllarda maliyet üstünlüğü vardı. 1980’li yıllarda kalite, 1990’lı yıllarda daha hızlı üretim, 2000’li yıllarda bilgi, 2010’lu yıllarda inovasyon üstünlüğü öne çıktı. Eskiden fiyatı üretici belirlerdi, günümüzde ise dünya pazarlarında müşteri gereksinimleri ön planda. Bu da inovasyon ve Ar-Ge ile yakalanıyor. Müşteri beklentileri ve sorunlar ölçülerek, istatistiksel olarak belirleniyor. Ölçemediğinizi yönetemiyorsunuz. Fakat ortalama standart sapmayla ve istatistiksel veriyle, ideal yönetimi gerçekleştirebiliyoruz. Dünden daha iyi olmak zorundayız artık. Küreselleşmenin etkisiyle ortaya çıkan acımasız rekabet koşullarında girişimcilere, patronlara, yöneticilere, politikacılara ve tüm karar vericilere artık iki göz yetmiyor. İstatistik bir araç, teknik ve yöntem olmakla birlikte, üçüncü göz olarak nitelendirilebilecek kadar önemli bir bilim dalı. Dolayısıyla elinizde güvenilir veriler varsa üçüncü bir gözünüz olabilir. Burada temel amaç, durum tespiti yapmak, karşılaştırmak, tahmin etmek ve karar vermek olan istatistiğeulaşmaktır. Üçüncü bir göze sahip olanlar, daha iyi ve verimli çalışarak, kalitelerini artıracak ve maliyetlerini azaltacaklardır” diye konuştu.