Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Anlatıldı
Bursa-43 paydaş tarafından organize edilen '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında, ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu bilgilendirme seminerine Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) konferans salonunda gerçekleştirildi.
TSE’nin de paydaşı olduğu '2016 Yılı Kalite Yılı' etkinliği kapsamında düzenlenen ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu bilgilendirme semineri TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar tarafından verildi.
Programa, TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu, TSE Bursa Kalibrasyon Müdürü Alp Kerem Küleri, TSE Bursa Araç Proje Müdürü Hakan Karaçengel, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman’ın yanı sıra kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin ve firmaların kalite temsilcileri katılım sağladı.
Programın açış konuşmasını yapan KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, 2016 Yılını Kalite Yılı olarak ilan ettiklerini ve bu çerçevede etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “43 paydaşımızla birlikte kalite seferberliği başlattık. Seminerlerimiz, toplum katmanlarının bütününe açık olup kalite olgusunun toplumların gelişiminde ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulamayı amaçlıyor. Eğitim etkinliklerimizden kesinlikle herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Geçen süreçle 43 paydaşa ulaştık. Amacımız, başlattığımız eğitim seferberliği kapsamında, toplumun her kesimini kalite kavramıyla tanıştırabilmek” diye konuştu.
TSE Bursa İl Koordinatörü Mithat Kaleoğlu ise programa katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti. Ölçülemeyen hiçbir olgunun kontrol edilemeyeceğini belirten Mithat Kaleoğlu, kalibrasyonun can ve mal emniyetini garantiye alan bir ölçüm metodu olduğunu, TSE’nin bu yöndeki çalışmalarıyla da işinin öncüsü olduğunu ve her noktada tüketicinin ve sanayicinin yanında olduklarını söyledi.
TSE’nin de paydaşı olduğu organizasyon kapsamında gerçekleştirilen programda konuşan TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman ise, kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok firmada kalite anlayışının daha üst seviyeye çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi. “Organizasyonlarımızda sağladığımız geniş katılım insanımızın kaliteye karşı olan duyarlılığının bir tezahürüdür” diyen Karaman, “TSE, gerek kuruluşlarda yönetim sistemleri kurulması ve personelin yetişmesi aşamalarında vermiş olduğu eğitim desteği ile gerekse belgelendirme ve sonrasında yapmış olduğu denetimler ile ülkemizde tüm kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına hizmet ediyor” diye konuştu.
DOĞAN YAZAR: ‘KALİBRASYON BİLİNCİNİN YAYGINLAŞMASINA ÖNCÜLÜK EDİYORUZ’
Program, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar’ın, ‘Üretim Sektöründe ve Sosyal Hayatta Kalibrasyon Maliyet Analizi’ konulu sunumuyla devam etti.
Kalibrasyonun yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini anlatan Doğan Yazar, doğru kararların ancak güvenilir verilere bağlı olarak verilebileceğini, kalibrasyonun üretim sektöründe daha büyük maddi kayıplara fırsat vermemek için temel bir ihtiyaç olduğunu, bunun günlük sosyal hayatımızda da bizi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir durum olduğunu ifade etti.
Yazar, “Gerek kamu kuruluşları gerekse özel sektör daha kaliteli hizmet verebilmek için kalibrasyondan uzak kalamamaktadır. Kendisinden veri alınarak değerlendirilen her ölçüm cihazının verilerine güvenebilmemiz için kalibrasyon şarttır” dedi.
TSE olarak, kalibrasyon bilincinin yaygınlaşmasına öncülük ettiklerine ve sanayinin uluslararası düzeyde rekabetine katkıda bulunduklarına dikkat çeken Doğan Yazar, “Kaliteli bir yaşam için günlük hayatınızda ki ölçüm belirsizliklerini en aza indiriniz, kendinizi referans kabul ettiğiniz bir gerçek değere göre her gün kalibre ediniz” diyerek sunumunu tamamladı.
Programın sonunda, 2016 Kalite Yılı organizasyonunun Kasım ayı eğitim etkinliklerine eğitmen olarak katkı sağlayanlara teşekkür sertifikası takdim edildi.
Kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesini, bilinçlendirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, 43 kurum, kuruluş ve STK tarafından organize edilen "2016 Kalite Yılı" adlı proje kapsamında eğitimlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.