TSE Eski Başkanı 'Standardizasyonun Önemini' Anlattı
HULUSİ ŞENTÜRK: ‘KURALA UYAN DEĞİL, KURALI BELİRLEYEN OLMALIYIZ’
Bursa-‘2016 Kalite Yılı Projesi’ kapsamında TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk tarafından “Standardizasyonun önemi ve milli ekonomiye katkıları” konulu konferans Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yoğun ilgi gösterilen konferansa, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Bursa Ticaret Borsası(BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, TSE Bursa İl Koordinatörü Ömer Eyyüpoğlu, Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği(RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, Bursa Platformu Başkanı Suat Gülçimen, TSK Mehmetçik Vakfı Bursa Temsilcisi İbrahim Güven, Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp, Kalite Birliği Derneği(KALBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve üyelerinin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, ticaret ve sanayi odaları ile organize sanayi bölgelerinin temsilcileri katıldı.
Programın açış konuşması, ‘2016 Kalite Yılı’ projesinde yeralan 41 kuruluş adına, KALBİR Başkan Vekilli ve TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman tarafından yapıldı. Projeye destek veren 41 kurum, kuruluş ve STK’ya teşekkür eden Mustafa Karaman, etkinliklerin sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin farklı illerinde de yapılacağını ifade etti. Mustafa Karaman, “Kalite, sadece kalitecilerin değil, herkesin sorumluluğunda olmalıdır” dedi.
Program KALBİR Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Erkan Işığıçok, “41 kurum, kuruluş ve STK’nın ‘2016 Yılı Kalite Yılı’ projesi için birlikte yola çıktığını vurgulayarak, “Kalite Birliği, farklı bir projeyi Bursa ve Türkiye'nin gündemine taşımıştır. Türkiye'nin her tarafından arayanlar, özellikle projenin bütçesi üzerinde duruyor ve sorgulama yapıyorlar. Yıl boyunca birçok organizasyon gerçekleştirilecek. Dolayısıyla Bursa'nın değeri, farkı bir kez daha ortaya çıkacak, bu şehre neden ‘Kalite Şehri’ dediğimiz bir kez daha ifade edilmiş olacak” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran ise konuşmasında, Bursa’da kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile toplumun tüm kesimlerinin kalite konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasını sağlamak, kalite algısını güçlendirmek ve kalite seviyesini iyileştirmek amacıyla, çok sayıda kurum, kuruluş ve STK tarafından hayata geçirilen ‘2016 Kalite Yılı’nın önemine değinerek, böylesi bir organizasyona BTSO olarak paydaş olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını bildirdi.
‘2016 Kalite Yılı’ projesinin paydaşları adına BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da konuşmasında, projenin Bursa ve Türkiye için önemine dikkat çekti. Matlı, “Bursa ticarette ve üretimde önemli sektörel çeşitliliğe sahiptir. Bu başarının altında yatan en önemli unsurlardan birisi de kalite konusuna verilen önemdir” diye konuştu.
Program, KALBİR kurumsal üyelik belgelerinin, Özhan Marketler Zincirine, SYK Tekstil A.Ş. ve GOLDSİT A.Ş. firmalarına takdim edilmesiyle devam etti. Programda ayrıca, ‘2016 Kalite Yılı’ projesi kapsamında 41 paydaş tarafından düzenlenen organizasyona olan katkılarından dolayı, AS TV’ye ve Bursa TV’ye teşekkür belgesi Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı tarafından sunuldu.
HULUSİ ŞENTÜRK: ‘STANDARDİZASYON KURULUŞLARINDA ETKİN OLARAK YER ALMALIYIZ’
Program TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk tarafından “Standardizasyonun önemi ve milli ekonomiye katkıları” konulu konferansla devam etti.
Türkiye’nin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerektiğine dikkat çeken Hulusi Şentürk, “Türkiye’nin standardizasyon alanında dünya devleriyle aynı kulvarda olması gerektiği açıktır. Ticaretin uluslararası dili olan standartlar, küresel piyasaları geliştiren, etkin iş ortamları yaratan, ekonomik büyümeyi destekleyen ve iklim değişikliğinin azaltılmasına katkı sağlayan en önemli araçlardır. Uluslararası standartlar, enerji verimliliğinden yönetim sistemlerine, iklim değişikliğinden, bilgi ve iletişim teknolojilerine kadar bütün sektörlerde dünyanın önde gelen uzmanlarının fikir birliğine vardığı görüşleri yansıtırlar. Standartlara uygun üretim maliyetleri düşürdüğü, verimliliği ve rekabeti artırdığı için tüketicinin daha uygun fiyatla ürün veya hizmete erişimine imkan sağlar” dedi.
Küresel rekabette yer alabilmek için standarda uygun üretim gerçekleştirmek zorunda olunduğunun altını çizen Hulusi Şentürk, “Küresel pazarda etkin olmak istiyorsak, standartları belirleyenler arasında yer almamız gerekiyor. Çünkü oyunun kurallarını koyma faaliyetidir. Oyunun kurallarını rakipleriniz koyduğu sürece siz daima sahada geriden maça bakmak durumundasınız ve etkin olmanız asla mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla Türkiye'yi bir yandan standartlara uygun üretimleri gerçekleştirirken bir yandan da özellikle kendisi için stratejik öneme sahip sektörlerde dünya standartlarını belirleyen ülkeler arasında yer almanın mücadelesini vermek zorundayız” diye konuştu.
Konferansta kalite kavramına da değinen Hulusi Şentürk, kalitenin insan için olduğunu ve insanlar tarafından sağlanacağını insanlardan verim almanın onları inandırmakla, değer vermekle alakalı olduğunu söyledi. Şentürk, “Her kurum kendi kalite yönetimini tasarlamak zorunda. Kalite yönetiminin amaçları savurganlığı önleme, verimliliği arttırma, maliyetleri düşürme, işlem zamanlarını kısaltma, devamlı kaliteyi arttırma, sürekli iyileşme ve gelişmedir. Kalite yönetimi uyguluyorsanız bu sonuçları elde etmeniz gerekiyor” dedi.
Konferans sonunda TSE eski başkanı ve İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk’e, tuğra motifli hediye çerçeve ve çiçek takdim edildi.